Bunker ved Fornebu S
Ca. 150 meter nordvest for Fornebu S ligger en Y-formet bunker som ble bygget av tyskerne, trolig i perioden 1940–1942.
Bunkeren fikk stor oppmerksomhet i januar 2021 i forbindelse med planleggingen av et av byggefeltene til OBOS. Planleggerne var ikke klar over at det lå en bunker her, selv om den har vært kjent tidligere. Først da Skanska skulle gjøre grunnundersøkelser i området sommeren 2020, ble "hemmeligheten" avslørt for utbyggerne.
Bunkeren består (2021) av 113 meter med underjordiske ganger, benkefester og en hånddrevet ventilator som ga de tyske soldatene tilførsel av luft mens de satt der på rekke og rad. Trolig kunne 200−300 personer oppholde seg i bunkeren.
Det stod også igjen to latrinebøtter plassert der bunkeren forgrener seg.
Bunkeren har to trappenedganger og to nedganger i form av firkantede betongsjakter med jerntrinn innmurt i betongen.
Bunkeren ble gravd frem i februar i 2021. En del av bunkeren hadde rørform, og her var det et betongtak som var ca. 17 cm tykt. Taket var dekket av 40–50 cm blåleire, og over leiren lå det stein og jord. En annen del hadde firkantet tverrsnitt, og her var taket 40–50 cm armert betong.
Man antar at det opprinnelige bakkenivå har vært høyere enn det er i dag, og at inngangene lå i groper i terrenget.
Bunkeren har blitt omtalt som en “splintbunker” eller “dekningsbunker”, siden den ikke var regnet som et bombesikkert tilfluktsted på linje med bunkere som ble hugget inn i fjell. Dette er en mulig forklaring på hvorfor det ikke er noen lagerrom i
bunkeren, slik vi finner i flere av de andre hule- eller fjellbunkerne.
Bunkeren er både større og bedre bevart enn de andre som er registrert på Fornebu.
I 2021 ble det vedtatt at deler av bunkeren skulle graves opp og plasseres på et offentlig tilgjengelig friområde, mens den delen som ligger utenfor byggeområdet skulle forsegles og bevares slik den er under bakken. I 2022 ble det tatt opp ca. ti meter av bunkeren, som ble delt opp i flere elementer og lagret på byggeplassen inntil det avgjøres hvor de skal plasseres permanent.
Se egen omtale av Krigsminner på Fornebu og Snarøya. Bærum kommune
Se også Flyplassen under andre verdenskrig
Kilder:
Haune, Kjell-Ole. (2023). Rapport om Forsvarsverk og Krigsminner i Bærum. Bærum kommune
Video på youtube (Første gang vist 26. mai 2020)
Budstikka 14. januar 2021
Budstikka 20. januar 2021
Budstikka 24. januar 2021
Budstikka 30. januar 2021
Budstikka 7. mai 2022
Dette skal være et kart nedtegnet av en norsk motstandsmann fra Bærum. Kartet skal ha blitt sendt med kurer til London sammen noen andre bilder over flyplassen. ("Rotunden" er "en sirkelformet bygning"). Kilde: Haune, Kjell-Ole. (2023). Rapport om Forsvarsverk og Krigsminner i Bærum.
Bærum kommune